Támadnak a kullancsok

2013.1 Dr. Benedek László kullancs

Tavasszal rendszeresen gondot okoznak számukra ezek az apró élőlények. Ráadásul már nem csak erdei séta során tapadhatnak ránk, hanem a parkokban, kertekben is ott lehetnek. Úgy tűnik, keletről történő terjeszkedésük töretlen, és átvonulva Kelet-Európán ma már, Németország a terjedési határuk. Ki gondolná, hogy már a dinoszauruszok korában is éltek. Ezt erősítette meg az Ohio State University egyetem professzora, aki egy borostyánkőben talált kullancs maradványát vizsgálta.


Miért veszélyesek ezek a kis állatok? Azért mert a kullancsok egy része többek között 2 fontos kórokozót hordozhat a testében és azt át is tudja adni számunkra.
Az egyik egy vírus, amely döntően agyvelő és agyhártyagyulladást képes okozni, a másik pedig egy baktérium. Sokan tudják már, hogy a kullancs okozta vírus betegség ellen létezik hatékony védőoltás, míg a baktérium okozta betegségeket kellő időben felismerve jó hatásfokkal lehet gyógyítani.

Két dolog tehát nagyon lényeges. Ha mi, vagy gyermekeink ki vannak téve a kullancs támadás veszélyének akkor megfontolandó az agyhártya és agyvelőgyulladást okozó vírus elleni védőoltás beadása. A második lényeges dolog maga a mindennapi megelőzés, hiszen a kullancs által terjesztett baktérium ellen nincs védőoltás.

Nézzük meg, melyik kórokozó milyen betegséget képes okozni és mire kell figyelnünk.

A vírus okozta betegség. A vírusfertőzött rovarok által megcsípett emberek egyharmadánál néhány nappal a csípés után (5-14 nap) influenza szerű tünetek jelentkeznek (láz, fejfájás, végtagfájdalmak). Ezután látszólag gyógyul a beteg, panaszai teljesen megszűnnek. Minden ötödik fertőzött azonban átesik a betegség egy második, immár súlyosabb fázisán. Ez az enyhébb vagy súlyosabb formában mutatkozó agyhártya ill. agyvelő gyulladás. Ezek már mindenképpen kórházi felvételt igényelnek, bénulásos vagy esetleg súlyosabb idegrendszeri maradványtünetekkel járnak.

A másik betegség a baktérium okozta Lyme-kór, melynek első tünetei a csípést követően 1-2 héttel jelentkeznek, többnyire egy igen jellegzetes bőrelváltozással. A csípés helye körül, vagy annak közelében egy kokárdaszerű pír jelenik meg világosabb középső résszel. Ez azután megint csak spontán gyógyul. Néhány héttel, hónappal, néha még évvel is később ízületi fájdalmak, fáradékonyság, izomgyengeség jöhet létre.

Elengedhetetlenül fontos tehát néhány dolog betartása amellyel, a betegség gyógyításának költségeihez képest kis ráfordítással megelőzhetjük a fertőzést.

1.Számítsunk környezetünkben a tavaszi időszaktól a kullancsok támadására.

2. Ha tervezetten (pl. kirándulás) kullancs veszélyes helyre megyünk, öltözködéskor feltétlenül gondoljunk rá, hogy a kis rovar szívesen mászik ruhánk alá. Öltözzünk ennek megfelelően, és lássuk el magunkat rov3ar riasztóval, sprayval, kenőccsel.

3. Ha az esti tisztálkodás alkalmával alaposan végignézzük családtagjaink testét, különösen a hajlatokat figyelve, azzal akár súlyos betegségtől kímélhetjük meg hozzátartozóinkat.

4. Amennyiben egy ilyen rutinszerű ellenőrzés kapcsán rálelünk a kullancsra, azt sürgősen el kell távolítani. Ennek azért kiemelkedő a jelentősége, mert ha ezt a csípés követő 24 órán belül tesszük, akkor elenyésző lesz az esély bármilyen megbetegedésre. Ha van a közelünkben orvos, vagy egészségügyi dolgozó, forduljunk hozzá, ha nincs, akkor ne várjunk, távolítsuk el mi magunk.

Fontos, hogy lehetőleg a bőrhöz közel ragadjuk meg a kullancsot, oly módon, hogy eltávolításkor semmiképpen ne nyomjuk össze a kullancs testét, mert ellenkező esetben a benne lévő kórokozókat éppen mi továbbítjuk az emberi testbe. Tilos a kullancsra tenni olajat, zsírt, vagy egyéb anyagot annak érdekében, hogy a kullancs magától elengedje áldozatát. Ilyenkor ugyanis a rovar fuldokolni kezd, majd visszaöklendezi a kórokozót a sebbe.

5. Ezt követően feltétlenül jegyezzük meg a csípés dátumát és fokozottan figyeljünk az ismertetett tünetek megjelenésére, akár hetekkel később is. Észleléseinket ismertessük orvosunkkal.

6. A vírusos megbetegedés ellen kiváló védőoltások vannak forgalomban, ha tehetjük éljünk vele. Az oltási sorozat több oltásból áll. Ideálisan tavaszt megelőzően érdemes a védőoltást felvenni, hogy a szervezetünk vírus elleni védelmére megfelelő idő maradjon.

7. Összességében megállapítható, hogy a kullancs képes súlyos, életveszélyes betegségek terjesztésére, melyeknek nap mint nap ki lehetünk téve. Aki azonban a fenti javaslatoknak megfelelően jár el, megóvhatja magát a kullancs okozta betegségektől.


Dr. Benedek László szerző
Dr. Benedek László

A gyermekalapellátásban 1974 óta dolgozom. Mindig érdekeltek a közélet kérdései. Így lettem a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja. A praxis jog, a praxis alap, utánpótlásunk kérdései mellett az egészségnevelés foglalkoztat leginkább. Utóbbi keretein belül lakóhelyemen, Százhalombattán, de bármely más fórumon minden lehetőséget megragadok, hogy eljuttassam a szülőkhöz azokat az információkat, melyekkel felvértezve egészségesebb generációkat nevelhetünk.