Szülők és kamaszok

2013.2 Dr. Pátri László kamaszkor

Sok családban okoz gondot a kommunikáció a szülők és kamaszok között. Legtöbben, mint nehéz családi időszakra tekintenek ezekre az évekre. Jelen cikkben – szakítva az általános gyakorlattal – azzal kívánunk röviden foglalkozni, hogy a szülő és a tizenéves mit tehet otthon azért, hogy a pubertás évei sok értékes tapasztalattal gazdagodva és a legkevesebb konflikussal teljenek el.


Tizenévesen a legtöbb gyermek többet beszélget barátaival, mint szüleivel. Ez rendben is van, és akkor is így van, ha a kapcsolat jó a szülőkkel. Azonban gyermekként szükségünk van a szüleink segítségére, tanácsára, támogatására is időről időre. Ráadásul vannak olyan témák, amiről nehezebb beszélni… Sokszor nehezen találja a gyermek a szavakat, kerül, esetleg szégyenl bizonyos kérdéseket. Ám sokszor azt látják, a szülőknek nincs elegendő idejük, vagy éppenséggel elfelejtik a gyermek dolgait.

Néhány gyakorlati tippet kívánunk adni a tartalmas családi kapcsolatokhoz.

1.
Minél gyakrabban teszünk valamit, annál jobban megy!

Beszélgetni kell minden napon. Az egyszerű napi eseményeket is át lehet beszélni – ez olyan légkört teremt, hogy amikor szülkséges, a komoly kérdést is könnyedén elővehetjük. Erre kítűnő időpont lehet a vacsora oldott légköre. Ha feszültnek tűnik a kapcsolat, igyekezni kell oldottan beszélgetni. Pl. a nagyobbik gyermek megemlítheti, hogy a kistesó milyen szépen összerakta a játékait. Előfordulhat, hogy rossz hírt érkezett az iskolából: pl., egy vizsga nem úgy sült el, ahogy tervezve volt. Ettől bárki megjedhet, vagy szoronghat. Vagy csak simán el akarja mondani, de nem találja a szavakat.

2.
Jó tudni előre, mit akarunk kihozni a beszélgetésből. Mik lehetnek ezek:

egyszerűen hallgassanak meg, anélkül, hogy tanácsot adnának, vagy kommentálnák.
engedélyt szeretne kérni valamire
felkínálni a segítséget valamire.
bajban van a gyermek és segítséget kér.
3.
Ha ezeket tudjuk, jó átgondolni, hogyan adjuk elő. Egy tizenéves mondhatja például a következőt:
“Anya, valamit el szeretnék modani. Kérlek, most ne mondj róla semmit. Egyszerűen el szeretném mondani, hogy mi bánt.”
“Apa, szeretném egy dologról tudni a véleményed. Beszélhetünk most?”

4.
Légyünk tisztában érzéseinkkel!

“Anya, mondanom kell valamit – de lehet, hogy fel fog kavarni”.

Sok gyermek tart attól, hogy félbeszakítják. Aztán vannak szülők, akik könnyebben beszélgetnek, mások nehezebben. Tehát mindkét szereplőn sok múlik. Az a stílus, ahogy szólunk a másikhoz, befolyásolja azt, ahogy ők képesek hallgatni.

5.
Tehát, hogyan beszélgessünk:

a. legyünk nyíltak és egyenesek

b. legyünk becsületesek – így sokkal inkább elhiszik, amit állítunk. Ha valaki állandóan titkolózik, a szülőnek is nehezére esik elhinni, amit mond.

c. próbáljuk megérteni a másik fél nézőpontját is.

d. A tizenévesek próbáljanak meg nem vitatkozni a szülőkkel.

Merthogy a szülők sok dolgot máshogyan látnak, mint a gyermekek. Figyelmesen meghallgatnak, de mégis néha azt mondják a végén: nem. Valamennyi beszélgetésre igaz azonban, hogy egy elegáns nem több igent szül a jövőben.

Vannak kérdések, amikben egyes szülők nem bírnak segíteni: ilyenkor a tizenéves megkereshet egy rokont, egy tanárt, aki bízik benne.

A tisztelettudó beszélgetéshez érettség kell. Ha gyermekünk így viselkedik, a szülők ezt látva gondolják igazán, hogy kezd felnőni!


Dr. Pátri László szerző
Dr. Pátri László

házi gyermekorvos, szakfelügyelő főorvos. Pécsett, az Uránvárosban dolgozom házi gyermekorvosként. A PTE mentoraként veszek részt orvostanhallgatók, illetve rezidensek oktatásában, vizsgáztatásában. Az egyetemen német hallgatók kommunikáció tantárgyánál gyakorlatvezető vagyok. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete alelnökeként tevékenykedem a küldöttek bizalmából. Szívesen írok, praxisom honlapja 2013-ban lesz ötödik esztendős. Feleségem szintén orvos, három életrevaló gyermekem van.