Országos Vizelési Tréning Program Komplex kezelés nem szervi vizelet elcsepegés esetén

2014.1 Dr. Juhász Zsolt vizeletcsepegés, vizeletfertőzés

A Vizelési Tréning Program célja, hogy komplex, konzervatív kezelést, életmódi tanácsadást és folyamatos gondozást nyújtson azon legfeljebb 18 éves gyermekek számára, akik a nem szervi eredetű, diszfunkcionális vizelés elnevezésű betegségben szenvednek.


A betegség legfontosabb tünete a vizelet elcsepegés (inkontinencia), ami gyakori vagy nagyon ritka vizeletürítéssel, esetenként erős, sürgető vizelési ingerrel, ismétlődő vizeletfertőzéssel és székrekedéssel társulhat. A Vizelési Tréning Program Magyarországon egyedülálló kezelési lehetőség, ami 2005 óta működik, jelenleg közel 500 gyermek kezelését végzi.

A hatékony kezelést az szolgálja, ha a szükséges kivizsgálás után a gyermekek és szüleik számára egyszerre áll rendelkezésre minden olyan szakma képviselője, akik munkájukkal segíteni tudják a betegség gyógyítását és a társuló valamint következményes rendellenességek kezelését. A kivizsgálás célja a hólyagműködési zavar jellegének és súlyosságának pontos felmérése és az esetleges szervi (organikus) háttér kizárása.

A kivizsgálás megszervezésében és végrehajtásában a Vizelési Tréning Program gyermeksebész és gyermek-nephrológus szakorvosai segítenek illetve egyeztetés alapján elvégzik a szükséges vizsgálatokat a Pécsi Gyermekklinika diagnosztikus egységeiben. Az előzetes kivizsgálás eredményeinek áttekintése után a betegek előjegyzésre kerülnek a Vizelési Tréning Programba. Az ezzel kapcsolatos egyeztetést a Program folyamatosan elérhető koordinátora végzi telefonon. Az előjegyzéssel együtt kezelési terv készül, mely a kezelés fő szempontjait és a Vizelési Tréning várható gyakoriságát tartalmazza.

A kezelés, rehabilitáció hosszú folyamat, 1-3 havonta ismételjük a Tréning 3 napos programját. A Vizelési Tréning Program fekvőbeteg intézmények gyermekgyógyászati osztályán zajlik, jelenleg a Kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályán, a Szekszárdi Balassa János Kórház Gyermekgyógyászati Osztályán, Valamint a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház Gyermekgyógyászati osztályán folyik a munka. A Programban csak előzetes speciális szakmai képzésben részesült szakdolgozók (gyógytornászok, pszichológusok, uroterapeuta) vesznek részt. Fájdalmas beavatkozások, vizitek vagy vizsgálatok nincsenek, a gyerekek és a szüleik valamint a team tagjai együtt dolgoznak a betegek gyógyulásért, kórházban, de nem kórházi körülmények között. A fekvőbeteg intézményi háttér biztosítja a társadalombiztosítási finanszírozást, a szülőkre a legfeljebb a szülőszállás költsége hárulhat.

A 3 napos Tréning alapvető részei:
- speciális gyógytorna (csoportos és egyéni medencefenék torna, a gyermekek életkorára adaptálva),
- bio-feedback kondicionálás, a koordinált medencefenék izomműködés helyreállítására (medencefenék diszfunkció megszűntetése)
- ismételt EMG-s flowmetria (áramlásmérés) a vizeletürítés jellemzőinek rögzítésére
- a folyadékbevitel és vizeletürítés kontrollja, a megfelelő napi rutin kialakítása
- pszichológia konzultáció a pszichés háttér és a krónikus betegség következményeinek felmérésére, terápiás javaslat kialakítása
- folyamatos szakorvosi konzultációs lehetőség.

A Tréning befejezése után részteles szakmai összefoglalót és zárójelentést adunk ki, segítséget nyújtunk a szükséges további gondozás (pl. pszichológiai konzultációk, vesegondozás, stb.) szervezésében.
A Vizelési Tréning Program a gyermekkori vizelési zavarok kezelésével foglalkozó szalmai szervezetekkel és intézményekkel szoros kapcsolatban, elismerten működik. Az ország egyetemi klinikái és gyermekgyógyászati központjai is használják ezt a kezelési lehetőséget.
www.gyermekinkontinencia.hu

Dr. Juhász Zsolt PhD, Dr. Oberritter Zsolt, Dr. Sándor György


Dr. Juhász Zsolt szerző
Dr. Juhász Zsolt

PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika, Sebészeti Osztály egyetemi adjunktus Magyar Kontinencia Társaság Vezetőségi tag