Nyári tábor, sport

2013.1 Dr. Németh Jenő nyár, sport, tábor

Iskolaidőben ősztől tavaszig a legtöbb gyermek nagyon keveset mozog, reggeltől du. 4-ig az iskolában vannak, utána zene, nyelvtanulás és egyéb különórákra hordják őket a szülők. A legutóbbi időszakban ugyan részben bevezették a mindennapos testnevelést, de ez ideális estben is kb. napi 1⁄2 óra mozgást jelent, hiszen az öltözködés is időt vesz el a testnevelés órából, ami nagyon kevés a természetes mozgásigényhez képest. A szülők segítségével ezt hétvégén és nyáron lehet úgy-ahogy pótolni. Hétvégeken, ha az időjárás engedi, kerékpározással, kirándulással kellene eltölteni az időt, de erre vagy anyagiak, vagy a sokszor hétvégi munkavégzés miatt nincs mód.


A szülőknek azt javaslom, hogy a nyári táborok kiválasztása kapcsán elsősorban a gyermek mozgásigényét vegyék figyelembe, olyan programokat válasszunk, ahol a gyermekek sportolással, túrázással töltik el a nyári napjaikat. Fontos a nyelvtanulás, a zene is, de azzal terheljük őket épp eleget év közben, nyáron legalább adjunk nekik vissza valamit a „gyerekkorból”.

Öt éves korban lehet elkezdeni az úszást, erre a nyári úszótanfolyamok a legalkalmasabbak.

Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki ezzel kezdje a rendszeres mozgást, nem elsősorban azért mert mindenkiből Gyurta Daniel-t akarunk nevelni, hanem azért mert az úszás az egész testet arányosan megmozgatja. A gyermek számára az úszásoktatás az első olyan helyzetek egyike, amikor oda kell figyelnie valamire, koncentrálnia kell a mozgásra, tehát egyfajta bevezetése a későbbi iskolai munkának, jó úszóoktató esetén játékos formában. Ez a mozgásforma mindenhez egy jó alapképzést ad és bármilyen sportot is választ később, abban fizikai alapokkal sikeresebb lesz. Nagyon fontos szempont, hogy úszni mindenkinek meg kell tanulni, hiszen remélhetőleg egyszer mindenki eljut strandra, ha máshova nem is, de legközelebbi folyópartra és itt úszástudás nélkül életveszélyben lesz!

Nagyobb gyermekek nyári sportolásánál az érdeklődésüket és a társaságot, kell figyelembe venni, hiszen mindenki akkor mozog szívesen, ha barátok veszik körül és szereti azt a sportágat amit csinál. Nagy szülői hiba az, ha a saját érdeklődésünket akarjuk a gyermekre ráerőltetni, vagy még inkább, ha saját, esetleg sikertelen, sportpályafutásunkat akarjuk végigcsináltatni velük akaratuk ellenére. Ez utóbbi ellen általában kamaszkorukban fel is lázadnak. Nem kell feltétlen élsportlót faragni senkiből, de fontos az, hogy a saját közegében a gyermek sikeres legyen az adott sportágban. Ezért fontos a szülői irányítás is, ne küldjük el várhatóan 160cm-re növő gyermekünket kosarazni, mert nem fogja szeretni, és ne futóatlétát próbáljunk faragni a túlsúyos esetleg kövér kisfiúból!

A nyári táborok kapcsán próbáljunk előre érdeklődni az étkeztetésről is, mert ha gyenge minőségű ételt kapnak a gyerekek, az a tábor egész sportértékét leronthatja, fontos, hogy legyenek változatos egyéb programok is a mozgáson túl, hogy jól érezzék magukat.
A személyiségüket is figyelembe kell venni: Az önállóságra vágyó, kevésbé a szülőtől függő gyermekeket el lehet küldeni hosszabb, távoli nyári táborokba is, de a kevésbé független, a családtól jobban függő, „gyengébb lelkű” kicsiket, csak legfeljebb nappali helyi táborba vigyük el, hogy ne érezzék a szüleik nélkül rosszul magukat! Őket fokozatosabban kell önállóságra szoktatni!

A nyári táborokon túl lehetőleg családi nyaralást is be kell iktatni, hogy az összetartozás érzésünket erősítsük magunkban, de gyermekeinkben is. Itt nem kell feltétlenül Hawai-kirándulás, sokszor egy hegyi faházban, a természetben jobban érezhetjük magunkat, mint egy drága üdülőhelyen!

Sajnos a nyár kapcsán ki kell térni a napsugárzás káros hatásaira is, nagyon ügyeljünk akár a nyári táborok, akár a családi nyaralás során a fényvédelemre is, ez nem csak a gyerekek számára alkalmas nagy faktorszámú napkrémek használatát, hanem a sapka, hosszú ujjú trikó felvételét is jelenti. A családi nyaraláson, pedig fokozottan kell ügyelni arra, hogy a déli időszakban ne menjünk ki a napfényre.

A táborokat szervező pedagógusok is remélhetőleg figyelnek ezekre a problémákra!
Tudom a jelen gazdasági helyzetben nem egyszerű biztosítani a gyerekeink számára a teljes életet, de ha ezt szülőként ezt a legfontosabbnak tartjuk, akkor talán meg tudjuk találni a lehetőségeket arra, hogy gyermekeink teljes életet élhessenek!


Dr. Németh Jenő szerző
Dr. Németh Jenő

Szegeden születtem és ott végeztem iskoláimat, beleértve az egyetemet is, a SZOTE Általános Orvosi Karán szereztem diplomát 1990-ben. A szentesi kórház gyermekosztályán dolgoztam majdnem 5 évet. 1994-ben szakvizsgáztam gyermekgyógyászatból, majd 1995-ben kimentem egy belvárosi házi gyermekorvosi praxisba Szentesen és azóta is ott dolgozom. A területhez tartozó általános iskolát is én látom el, ezzel összefüggésben letettem az Iskolaorvostan és Ifjúságvédelmi szakvizsgát 1997-ben. 2008-ban szereztem szakképesítést sportorvostanból és jelenleg Makón én látom el sportorvosi teendőket. Feleségem gyógyszerész, 2 gyermekünk van.