Nyári bőrápolási tanácsok

2013.1 Dr. Szentannay Judit bőrápolás, nyár

A gyermekek bőre nyáron speciális törődést kíván, hiszen az ő bőrük vékonyabb, érzékenyebb a felnőttek bőrénél. Futnak, bicikliznek, homokoznak, így a nap jótékony vagy ártalmas sugarai nemcsak a víz mellett, hanem az udvaron, az utcán, óvodában is érik gyermekeink bőrét.


A gyermekek bőre nyáron speciális törődést kíván, hiszen az ő bőrük vékonyabb, érzékenyebb a felnőttek bőrénél. Futnak, bicikliznek, homokoznak, így a nap jótékony vagy ártalmas sugarai nemcsak a víz mellett, hanem az udvaron, az utcán, óvodában is érik gyermekeink bőrét.

Egész életünk során jellemző, hogy a bőr nem felejt, emlékszik a korábban elszenvedett sugárterhelésre, a korábbi napozás esetleg rossz következményeire. A napon való tartózkodás során a gyermekek bőre háromszor több UV B sugarat fogad be és becslések szerint életünk során az összes UV sugárzás 80%-át 18 éves kor előtt kapjuk.

Mire figyeljünk a gyermekek „napozása” során:

- néhány hónapos csecsemőt ne napoztassunk
- 6 hónapos kor felett kezdjük a napoztatást, fokozatosan hozzászoktatva a napfényhez
- a napozás 11-16 óra között kerülendő
- folyamatosan itassuk a gyermeket vízzel, gyümölcslével, ne várjuk meg, míg a kicsi szomjas lesz
- védjük a testét világos, laza , jól szellőző ruhával és sapkával
- napozás során használjunk a bőrtípusnak megfelelő fényvédőt, melyet kb. húsz perccel a napozás előtt vigyünk fel a bőrre.
- az ajak bőre külön védelmet igényel
- a test kiálló részeit, mint az orr, váll, szemhéj külön óvni kell

Mit kell tudnunk a gyermekek megfelelő fényvédelméről?

A fényvédő krémek elnyelik vagy visszaverik, szétszórják az UV sugárzást.

A helyes fényvédelem kiválasztásához fontos ismerni a faktorszám jelentését. Az SPF, vagyis sun protection factor azt mutatja meg, hogy adott készítmény milyen mértékű UV B sugárzás elleni védelemmel bír.
A faktorszám valójában azt a szorzót jelenti, amely megmutatja, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy az komolyabb károsodást szenvedne (pl. 10 perc napozás helyett SPF 15-ös fényvédelemmel 150 percet).

A víz, a törölközés, a homok hatására a fényvédelem mértéke csökken, ezért a fényvédőket időről időre újra kell alkalmazni. A gyermekeknek akkor is szükségük van fényvédelemre, ha árnyékban vannak. Legalább 30as faktorszámú fényvédőt kell alkalmazni.

Vannak színes napozótermékek, melyek direkt gyermekek számára fejlesztettek ki, hiszen ezek használatakor látjuk, hogy került-e a krémből a gyermek minden testrészére, illetve milyen mértékben kopik vagy veszti el hatékonyságát.

A krémek általában zsírosabbak, de ellenállóbbak a vízzel, homokkal szemben, míg a naptejek könnyebb állagúak és könnyebben beszívódnak a bőrbe. Vannak fényvédő ételek, melyek karotintartalmuknál fogva fokozzák a naptűrést. Ilyen ételek a sárgaés piros gyümölcsök, zöldségek: sárgarépa, paradicsom, paprika, sárgadinnye, görögdinnye.

Ha mégis megtörténik a baj és gyermekünk bőre leég, akkor hűsítő zuhanyzással enyhíthetjük a fájdalmat. Utána használjunk bőrnyugtató, gyulladásgátló krémeket (pl. Panthenol spray, Phlogosam hab). Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról.

Figyeljünk arra, hogy a gyermek soha ne játsszon fürdőnadrág nélkül! Ne játsszon meztelenül a homokban, mert a homokból féregpeték kerülhetnek a hüvely és a végbél tájékára. A homok irritáló hatása miatt gyulladást okozhat.

A vizes fürdőruhát szárazra kell cserélni, törölközés után az ülés legyen száraz. A szennyezett vízben fürdés bőr és szembetegséget okozhat. Kerüljük a műszálas fehérneműk használatát, és fokozottan figyeljünk az intim higiéniára!

Nyáron gyakori a rovarcsípés, mely gyermekek esetében a bőr fokozott víztartalma miatt gyakran hólyagossá válik, és nagyon viszket, akár napokig néha hetekig is megmarad. Rovarcsípés után fertőtlenítsük le a bőrfelszínt. Csökkenthetjük a kellemetlen viszkető érzést hideg vizes borogatással, mentolos rázókeverékkel vagy akár antihisztamin tartalmú kenőcsökkel.

Jó pihenést kívánok, és élvezzük megfelelő védelem mellett a napfény minden jótékony hatását.


Dr. Szentannay Judit szerző
Dr. Szentannay Judit

Dr. Szentannay Judit vagyok, 1993­ban végeztem a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude minősítéssel. Végzés után a Kecskeméten a BKMÖ Kórház Gyermekosztályán, majd az országos mentőszolgálatnál mentőorvosként dolgoztam. 2007 óta Kecskeméten házi gyermekorvos vagyok. Oxyológiából és csecsemő és gyermekgyógyászatból rendelkezem szakvizsgával. Elvégeztem a Corvinus Egyetem Orvosközgazdász szakát. Munkám mellett a kecskeméti SOS gyermekfalu gyermekorvosa vagyok . 2012 óta a HGYE operatív bizottságában tevékenykedem.