Mi legyen az úti patikában?

2013.2 Dr. Pető Gabriella gyógyszerek, utazás

Az úti patika nem arra való, hogy mindenféle vélt vagy valós, de ki nem vizsgált betegséget, felbukkanó tünetet házilag kezeljünk, s megpróbáljuk kihúzni a hazatérésig, csupán arra, hogy az orvos megérkezéséig, vagy a rendelési időig enyhítse tüneteinket.


A lázat, a fájdalmat csillapítani, a görcsöt oldani kell, a kiszáradással fenyegető hasmenés feltartóztatása vagy a leforrázott bőr hűtése elmaradhatatlan addig, amíg az orvos megérkezik, vagy elérünk a legközelebbi ügyeletre.

Ugyanakkor az utazás az itthoninál sokkal több speciális helyzetet teremt, ezért a biztonságos úti patika összeállításához is érdemes az orvos, a gyógyszerész tanácsait, segítséget kérni. Például egy autó túra kezdetén nem mindegy, melyik orr-csöppet csomagoljuk be, mert van olyan is, amelyik mellett nem tanácsos autót vezetni.

A család összetételétől, a meglévő krónikus betegségektől, függően más-más szerekre lehet szükség, így a választásnál nem szabad csupán baráti tanácsra vagy a reklámokra hagyatkozni.

Gyakori figyelmeztetés, hogy az útnak induló krónikus betegek némi rátartással csomagoljanak az állandóan szedett szerekből, s lehetőleg kétfelé pakolják, ha az egyik batyu elvész maradjon elegendő a pirulából. Fokozott gondossággal kell összeválogatni azokat a vény nélkül kapható szereket, amelyeket a hirtelen támadó de kevéssé súlyos tünetek ellen szednének.

Vannak fontos apróságok, amelyekre az egészségesek úti patikájának összeállításakor is ügyelni kell.


Dr. Pető Gabriella szerző
Dr. Pető Gabriella

1995-ben diplomáztam a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Rövid belgyógyászati kitérő után kezdtem el dolgozni gyermekgyógyászként a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban, majd 2002-től a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztályán. Innen szakvizsgáztam 2003-ban. 2005-től házi gyermekorvosként dolgozom Tiszaújvárosban. 2007-ben jogi szakoklevelet szereztem a Miskolci Egyetem Jogi Karán. 2005-től vagyok tagja a HGYE-nek, 2008-tól először a szakmai bizottsági tagjaként, majd 2012-től Vezetőségi Tagként tevékenykedem a HGYE Vezetőségében.