Mi legyen a házipatikában?

2015.1 Dr. Pető Gabriella házipatika

Orvosként sokszor megdöbbenve tapasztalom, ha valaki a mindennapi rendeléseken, vagy akár ügyeleten azt a választ adja feltett kérdéseimre: „Nincs otthon, nem gondoltam rá, hogy szükséges lehet”.


Felelős szülőként úgy hiszem- némi túlzással természetesen, de- mindenre gondolni kell. Mit is értek ez alatt? Van néhány olyan alapvető, teljesen mindennapos probléma (tünet), amikor először a szülőnek kell „valamit” tenni, mert nincs kéznél a gyermekorvos, a védőnő („pedig ez a dolguk…”) és ez lehetőleg a legoptimálisabb segítség legyen. Régen sem volt kéznél minden pillanatban az egészségügyi személyzet és telefon, internet sem volt, hogy megkérdezhették volna, mi is a teendő.

Ha baj volt, először a HÁZIPATIKA szereit használták, majd utána jött csak az orvos. Nézzük végig, mik azok a „szerek, készítmények”, amik egy mai háztartásból sem hiányozhatnak:

- A gyermekkor egyik leggyakoribb tünete, amitől sokszor megijednek a szülők: a láz. („Olyan hirtelen jött”, „Reggel még semmi baja nem volt”, „ Nehogy lázgörcsöt kapjon”). Ugyan tőlünk nyugatabbra a láz csillapítását nem tartják indokoltnak, Magyarországon még nem általános ez a felfogás. Emiatt a házipatika egyik legfontosabb készítménye a lázcsillapító, életkornak megfelelő kiszerelésben. Ezek többnyire vény nélkül kaphatók. Ha még sincs otthon valami miatt, a fizikális hűtés, a hűtőfürdő szintén szóba jön rásegítésként. Ezek azonban megbízható lázmérő nélkül nehezen kivitelezhetőek!

- A lázcsillapító készítmények fájdalomcsillapító hatással is bírnak!

- A következő probléma, amitől nagyon félnek a szülők (is): a hányás és a hasmenés. A legfontosabb teendő itt is az óvatos folyadékpótlás, az óvatos itatás, emellett hasznosak a probiotikum készítmények. Hasfogó csak nagyon ritkán jön szóba, viszont a hányáscsillapító hasznos segítségnek bizonyulhat- ezt a kisgyerekeknek a háziorvos, gyermekorvos írja fel vényre, a nagyobbaknak, a felnőtteknek vény nélkül is hozzáférhető. Jó, ha van otthon ilyen esetekre szájon át adandó (orális) rehidrálóoldat, ami a folyadékpótlásban játszhat szerepet.

- Allergia elleni készítmények- ott feltétlenül legyen, ahol igazoltan allergiás van a családban. A kálcium egyértelműen nem állítja meg az allergiás tüneteket, de hasznos lehet.

- Köptető készítmények, amik a köhögés könnyítésében játszanak szerepet. Ezt lehetgyógytea formájában is: a kakukkfű pl. nagyon jónak bizonyul ilyen esetekben.

- Torokfájásra torokfertőtlenítő pasztillák, spray-k.

- Orrdugulásra tengeri sós orrspray.

- A sérülésekre, amik gyerekeknél főleg a „jó idős időszakban” mindennaposak:fertőtlenítő oldat a felületfertőtlenítésre, sebkötözéshez kötszerek, olló, ragasztó- most már öntapadós pólyák könnyíthetik meg a sebellátást.

- Gyógyteák, amik régen is voltak mindig otthon: kakukkfű, csipkebogyó, kamilla (vigyázat, sokáig nem lehet, csak kúraszerűen), nyugtatónak: citromfű és levendula (utóbbiak természetesen csak a fürdővízbe kerülhetnek a gyerekeknek).

Ha ezeket összekészítjük egy állandó, zárható helyen tartott dobozkába- csak egy mozdulat, és minden kéznél van, ha kell!

Az antibiotikum nem része a házipatikának, az orvos feladata eldönteni, szükség van-e rá egyáltalán! Többet ártunk vele, ha elkezdjük a korábbról megmaradt gyógyszerrel az otthoni kúrát!

És ami a legfontosabb, az a pihenés- mindenkinek! E nélkül nincs gyógyulás!


Dr. Pető Gabriella szerző
Dr. Pető Gabriella

1995-ben diplomáztam a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Rövid belgyógyászati kitérő után kezdtem el dolgozni gyermekgyógyászként a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban, majd 2002-től a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztályán. Innen szakvizsgáztam 2003-ban. 2005-től házi gyermekorvosként dolgozom Tiszaújvárosban. 2007-ben jogi szakoklevelet szereztem a Miskolci Egyetem Jogi Karán. 2005-től vagyok tagja a HGYE-nek, 2008-tól először a szakmai bizottsági tagjaként, majd 2012-től Vezetőségi Tagként tevékenykedem a HGYE Vezetőségében.