Játék vagy virtuális világ

2014.1 Molnárné Pető Zsuzsanna függőség, játék

Eredeti szakmám óvónő, így talán egyértelmű a válaszom a kérdésre: JÁTÉK minden mennyiségben.

Imádok bemenni a játékboltokba, mert kicsit újra gyereknek érezhetem magam. Az én korosztályomnak még nem volt mobil telefon, nem volt számítógép, mi még igazán tudtunk játszani és nagyon szerettünk is. Talán a mostani gyerekek már nem is igazán szeretnek játszani , pedig rendkívüli ereje lehet a gyermekek pozitív személyiségfejlődésében egy jó játéktevékenységnek.


Mi is a játék hozama?

személyiségformáló tartalommal bíró tevékenység
megtanítja a gyermeket a siker és a kudarc elviselésére
hasznos szabadidős tevékenység minden korosztályban
közösségi program
fantáziát, kreativitást fejleszt
család-, és barát- összetartó szerepe van
barátokat szerezhet általa a gyermek
kielégíti a gyermek mozgásigényét
fejleszti a szem-kéz koordinációt, mely a későbbi iskolás években rendkívül hasznos lehet az íráskészség kialakulásánál
megtanítja a gyermeket a szabályokra, mely a későbbi életüket is jelentősen befolyásolja
a csalás, a másik személy átverése egy jó játékban nem létezik (manapság ez sikk a gyerekek között)
remek szórakozás, sok-sok nevetést idézhet elő
A szerepjáték az óvodás korosztály egyik legjobb tevékenysége, hiszen szerepeket élhet át benne a gyermek, eljátszhatja, hogy boltos, hogy fodrász stb., tehát a leendő pályaválasztásra is felkészítést ad. Párbeszédeknek, kommunikációnak lehetünk tanúi a játék során, tehát beszélgetnek benne a gyermekek
De sorolhatnám a többi játékfajtát is, hiszen mindegyiknek megvan a maga személyiségfejlesztő szerepe.
IMG_0048

Nem tagadom, hogy rendkívül hasznos a számítógép „tudása”, információ halmaza, amely képes a gyermeket órákra is lekötni. Csak kicsit korlátozza őket a mozgásban , a fantáziálásban , a kreativitásban , a személyközi kommunikációban , sokszor csak egyedüli játéktevékenység és magányos lehet általa a gyermek , s nem mellesleg szemüveges is , hiszen hosszú távon még a szemünket is rontja .

Ja és a legfontosabb, hogy

FÜGGŐSÉGET OKOZ, nehéz róla lemondani és mindig több és több időt kell eltölteni előtte.

Tehát kedves anyukák és apukák! Karácsonyra óvodás korban egy jó társasjátékot vagy más ügyességi játékot szerezzünk be a gyermeknek, mert sokkal hasznosabb lehet ebben az életkorban (bár szerintem még utána is)! Jóval olcsóbb is, mint egy jó mobiltelefon, és a személyiségfejlesztő hatásáról mindenképpen gondolkodjanak el!

Ráér még az a gyermek később is a virtuális világot megismerni.

Nem az a jó gyermek, aki szépen csendben órákon keresztül nézi a képernyőt és meg sem szólal, és csak eszi a chipset, a csokit, a süteményt…., hanem aki önfeledten örül annak , hogy a társaival lehet , ugrándozhat , sikonghat , fogócskázhat , vagy egy jót társasjátékozhat (még akkor is , ha néha az” idegeinkre mennek” ). Mert a gyermeki világuk így fejlődik egészségesen .

„ A gyermek birtokában kell lennie azoknak az eszközöknek, amellyel kifejezi magát”
( Gombosné Nagy Rózsa)


Molnárné Pető Zsuzsanna szerző
Molnárné Pető Zsuzsanna

Molnárné Pető Zsuzsanna vagyok. Hajdúnánáson élek férjemmel és 2 serdülő korú gyermekemmel ( van egy 18 éves fiunk és egy 16 éves lányunk ). Hajdúböszörményben végeztem az akkori Óvónőképző Főiskolán. 2 évet dolgoztam Debrecenben egy BM Óvodában, majd férjhez mentem és Hajdúnánásra kerültem az akkori Nevelőotthonba, ahol óvónőként dolgoztam még egy évig.