Információk a meningococcus fertőzés elleni védőoltásról

2016.1 Dr. Kádár Ferenc Meningococcus, védőoltás

A napokban elhunyt gimnazista tragédiája felhívja a figyelmet a menigococcus fertőzés rendkívül súlyos veszélyeire. A meningococcus baktérium okozta súlyos, rendkívül gyors lefolyású megbetegedés (vérmérgezés, agyhártyagyulladás) Magyarországon ritkán, évente 30-50 esetben – fordul elő, a kórokozó többnyire a baktérium B vagy C típusa.


A múlt évben 36 eset került bejelentésre, ennek háromnegyede B csoportú volt. Kilenc beteget veszítettünk el, a halálozás tehát 25% volt, ami nemzetközi mértékkel mérve igen magasnak mondható (az európai átlag 8%).

A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere a védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, és forgalomban van az Európa több országában előforduló W135 valamint a már hazánkban is felbukkant Y szerocsoportok ellen is védettséget biztosító négykomponensű (A,C,Y,W135) oltóanyag is.

A fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért a betegség védőoltással történő megelőzéses ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Az oltási sorozat ilyenkor több, néhány héttel egymást követve alkalmazott oltásokból áll.

Minthogy a vakcina által biztosítható védelem még így sem életre szóló, a csecsemőkorban adott C típusú védőoltás ismétlése 5-6 év után, de a fertőzés emelkedő kockázata miatt legkésőbb serdülőkorban ajánlott. Ekkor javasoljuk a Meningococcus-B elleni, Bexsero nevű védőoltást is azoknak, akik ilyen oltást korábban még nem kaptak.

Csecsemőkorban a C típus elleni védőoltás ára államilag támogatott, két éves kor felett a vakcinák vény ellenében az alábbi árakon szerezhetők be:

MenC ellen: NeisVacC, Menjugate 7- 8.000 Ft
MenACWY ellen: Menveo, Nimenrix 12-13.000 Ft
MenB ellen: Bexsero 27-30.000 Ft

A C típus elleni vakcina a 2017-től születettek számára remélhetően a közeljövőben térítésmentes lesz.
A védőoltással kapcsolatos teendőket beszélje meg gyermekorvosával!


Dr. Kádár Ferenc szerző
Dr. Kádár Ferenc

1972-ben Budapesten végeztem, 12 évig dolgoztam a Madarász utcai Gyermekkórházban, ahol Kemény Pál igazgató illetve Szokolai Vera főorvos irányítása mellett tanultam a szakmát. 1984 óta vagyok körzeti, majd házi gyermekorvos a XIII. kerületben, büszke vagyok az Ipoly utcai rendelő kialakítására, a munkánkat segítő alapítvány tevékenységére. 1996-tól 2012-ig láttam el a kerület gyermek-alapellátásának szakfelügyelő főorvosi teendőit. Alapításától 9 éven át aHGYEalelnöke voltam, majd vezetőségi tagként vettem részt a konferenciák szervezésében, az egyesület működésének biztosításában, a napi teendők intézésében. Egyik szerkesztője vagyok a Hírvivőnek. 2004 óta képviselem a hazai gyermekalapellátást az Európai Gyermekgyógyászati Akadémiában, a területen dolgozó gyermekorvosok húszezer fős európai szervezetének (ECPCP) főtitkára vagyok.