Illik tudni: az influenzáról

2014.1 Dr. Benedek László

Az influenzát köztudottan vírusok okozzák, melyek közül a legismertebbek az A típusú ( H1N1, H3N2, H5N1=madár és sertés stb.) és B típusú influenza vírusok. Jelentőségük abban áll, hogy hatalmas járványokat tudnak létrehozni, ráadásul képesek rendszeresen megváltoztatni önmagukat, és emiatt szervezetünk szinte védtelenül áll támadásuk előtt.


Az influenza fertőzés általános tüneteit, melyeket döntően az előbb felsorolt első két típus okoz, mindenki ismeri, de gyakran gondot jelent, hogy következetesen összekeverik a megfázással, és az egyéb felső légúti vírusok okozta fertőzésekkel. Ezért érdemes összefoglalni a tüneteket, amelyek az influenzát jellemzik. Szinte csapásszerű hirtelenséggel jelentkezik, magas lázzal, levertséggel, erős izomfájdalommal, általános rossz közérzettel.

Alig jelzik bevezető tünetek (fejfájás, fáradtság érzés) az érkezését. Ekkor viszont beveti minden erejét a védtelen szervezet ellen. Általában az orr-garat a behatolási hely, ahol hihetetlen gyorsasággal szaporodik oly módon, hogy a szervezet védelmi gátját áttörve megtámadja sejtjeinket, beléjük hatol, majd egy két óra múlva, amikor átprogramozta a megtámadott sejtet, szétrobbantja azt és a behatoló egy vírus helyett már milliónyi vírus példány támad meg újabb milliónyi sejtet. És ez így megy tovább, amíg a szervezet néhány nap alatt megtanul védekezni ellene, s lassan gyógyulásnak indul. A veszteség azonban nagyon nagy a szervezet számára, ezért is érezzük nagyon sokáig nagyon fáradtnak magunkat. Ha valakinek a szervezete nem tudja ezt a védelmi feladatot ellátni, akkor különböző szövődmények léphetnek fel, amelyek következtében a halálos kimenet is előfordulhat. Különösen a csecsemők, kisgyermekek, a krónikus betegségben szenvedők és az idősebb korosztály szenvedheti meg egy-egy járvány következményeit. Megfigyelhető, hogy vannak korosztályok, akik adott járványban csak alig betegszenek meg, ugyan is ők már akár évtizedekkel ezelőtt átvészelték egy nagyon hasonló genetikával rendelkező influenza vírus fertőzését, amely „feltámad alvó állapotából”. Ezen személyek szervezete emlékezik a régi fertőzésre, így azt könnyen kivédi.

Az utóbbi években az a tény irányított nagyobb figyelmet az influenzára, hogy olyan új típusú influenza vírusok jelentek meg, melyek egy adott esetben „keveredve” a szokásos influenza vírusokkal egészen félelmetes hatást képesek kifejteni. Miért? Hát nézzük. A nemrég, elsősorban Ázsiában megjelent madárinfluenza vírus gyakorlatilag nem gyógyítható, halálozása igen magas. Szervezetünk teljesen védtelen vele szemben. Viszont a terjedése mindeddig megakadályozható volt, adott esetben sokmilliónyi szárnyas megsemmisítésével. Ha ez a vírus összetalálkozik a világszerte emberről emberre könnyedén terjedő hagyományos vírussal, akkor egy gyorsan terjedő, ugyanakkor magas halálozású járvány alakulhat ki. Ezért retteg évek óta a világ szakember gárdája, és ezért forszírozzák a hagyományos influenza oltások rendszeres beadását. Úgy vélik, ezzel csökkenteni tudják a szupervírus kialakulásának esélyét, és természetesen a szokványos vírus okozta megbetegedést és halálozást is.

Az influenzával kapcsolatos probléma kulcsát a védőoltás adja, melynek sok fajtája van. Ilyen a teljes vírussal, vagy annak valamely jellemző részével történő oltás. Mostani felfogás szerint az utóbbi hatékonyabb, és ami nem utolsó szempont, sokkal kevesebb mellékhatással rendelkezik.

A mellékhatások kérdése egyre fontosabb minden oltás vonatkozásában. Ezek helyes értékelése, megfelelő helyen történő kezelése nagyon fontos, hiszen egyik részről nagyon féljük a védőoltások szövődményeit, másrészt minden védőoltás kísérő dokumentációja tartalmazza az összes fellelhető oltási reakciót, illetve szövődményt, amit mi természetesen elolvashatunk, és aztán kellőképpen meg is rettenünk attól a potenciálisan tengernyi bajtól, ami ott le van írva. Nincs mit csodálkozni rajta, hiszen a gyógyszergyárak védekeznek. Ami benne van a leírásban, azzal kapcsolatban széttárhatják a karjukat, hogy kérem mi jeleztük, ilyen és olyan szövődménye lehet. A lényeg azonban az, hogy a védőoltások, így az influenza elleni védőoltás jellemzője, hogy statisztikailag rendkívül kevés mellékhatás mellett képesek potenciálisan súlyos, életveszélyes betegségtől megvédeni gyermekeinket, vagy minket.


Dr. Benedek László szerző
Dr. Benedek László

A gyermekalapellátásban 1974 óta dolgozom. Mindig érdekeltek a közélet kérdései. Így lettem a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja. A praxis jog, a praxis alap, utánpótlásunk kérdései mellett az egészségnevelés foglalkoztat leginkább. Utóbbi keretein belül lakóhelyemen, Százhalombattán, de bármely más fórumon minden lehetőséget megragadok, hogy eljuttassam a szülőkhöz azokat az információkat, melyekkel felvértezve egészségesebb generációkat nevelhetünk.