Fogápolás kisgyermekkorban! Az apró fogacskák ápolása!

2015.1 Kissné Deczki Natália fogápolás

Amikor a gyermekünk életében( eljön az az időszak, hogy) közeledik a fogak kibújása, szülőként sok kérdéssel kerülünk szembe. Melyik fogacska bújik ki először? Hogyan tudjuk megkönnyíteni (ha szükséges) a fogzás időszakát? Mikor és hogyan is kezdjük el az ápolását? Van-e speciális fogkefe és fogkrém a tejfogak védelmére?


A fogak előtörésének ideje nincs kőbe vésve, hiszen minden gyermek más, de 6-8 hónapos kortól kezdődik, és nagyjából óvodás korra fejeződik be. 5-14 éves kor között megtörténik a fogváltás. Ebben az időszakban tej és maradó fogak is vannak, azaz vegyes fogazata van a gyermeknek. A maradó fogakkal ellentétben 20 tejfog van.

A gyermek szájhigiéniájának megalapozása már a várandósság alatt elkezdődik. Az anya megfelelő táplálkozása ugyanis kiemelt jelentőségű a magzat fogainak fejlődése szempontjából. Abban az időszakban, amikor a csecsemőnek még nincsenek fogai, nem beszélhetünk szó szerint vett fogápolásról. Mégis sokat tehetünk a fogacskákért, ha odafigyelünk néhány dologra. A szájüreg, és a fogíny fejlődése szempontjából például nagyon előnyös, ha a baba anyatejes táplálást kap.

A fogzás időszakában számtalan eszközzel és praktikával találkozhatunk, amik segítségére lehet gyermekünknek ebben az időszakban. Vásároljunk néhány vízzel töltött ún. rágókagyűrűt, és tegyük hűtőszekrénybe. Ezek direkt arra valók, hogy a baba rágcsálhassa őket. Létezik a babáknak ún. masszírozó fogkefe, és ezzel gyengéden dörzsölgethetjük az ínyét. Az első fogmosásra alkalmas fogkefét érdemes már a fogak megjelenésével egy időben beszerezni, de ez természetesen nem jelenti a fogmosás kezdetét. Csupán arra szolgál, hogy a baba ismerkedjen az eszközzel, rágcsálja, szokja a formáját, fogását.

A fogak tisztítását azonban valóban meg kell kezdeni, amint előbújtak. Erre alkalmas egy nedves gézdarab, textilzsebkendő, vagy textilpelenka sarka. Reggel és este a fogak minden felületét óvatosan töröljük át vele! A fogmosást célszerű akkor elkezdeni, amikor a gyermek már biztonsággal tud járni. Mindig legyen előtte szülői minta! Játékos formában megtaníthatjuk a fogmosás helyes technikáját, és ha ez a szülőkkel együtt történik, akkor a csemete is szívesebben fogja csinálni. A gyermek első fogkeféje legyen kis fejű, lekerekített, viszonylag puha sörtékkel, rövid, kézre álló nyéllel. Vannak kifejezetten gyerekek számára készített gyümölcsízű fogkrémek, ezek használatát azonban ráérünk akkor bevezetni, ha a gyermek már képes öblögetni, és a fogkrémes vizet kiköpni.

Naponta minimum kétszer kell megmosni az apró fogakat (kívül-belül egyaránt) és a baba nyelvét is – az is elég, ha csak egyszer-kétszer áthúzzuk rajta a fogkefét, ha hagyja – erre azért van szükség, hogy a nyelven található baktériumokat is el tudjuk távolítani. Négyhavonta, illetve betegségek után mindenképpen cseréljük le a fogkefét, mivel megbújhatnak benne a baktériumok. Ha úgy látjuk, hogy a fogkefe már elhasználódott, rögtön cseréljük ki! Ahhoz, hogy gyermekünknek egészséges fogai, ápolt fogazata legyen, elengedhetetlenek a fogorvosnál tett rendszeres látogatások. Fontos, hogy a fogorvossal történő találkozások önbizalom-ébresztő, vidám élmények legyenek.


Kissné Deczki Natália

fogászati asszisztens