Fogápolás

2014.1 Dr. Pátri László fogak

A legfontosabb dolog látnunk, hogy mi, szülők példát adunk gyermekeink elé – a fogápolásban is.


A gyermek napi kétszer mosson fogat – kis fejű, lekerekített sörtéjű fogkefével, gyermekeknek készült alacsony fluorid tartalmú forgrémmel. A legfontosabb az esti fogmosás: éjszaka a nyáltermelés mérsékeltebb, védő hatására kevéssé számíthatunk. Az esti fogmosás után már csak vizet fogyaszthat a gyermek. A fogtisztítást az első fogak megjelensée után megkezdhetjük.

6 éves kor körül jelennek meg az első maradó fogak – még kialakulatlan zománccal, így a szuvasodásra fogékonyabban. A kisgyermek foga a cukros ták, tej, gyümölcslevek szopogatása révén is romlik, így nyugtatóként ne adjunk cumisüveget. Nem az elfogyasztott édességmennyiség, hanem a fogyasztás gyakorisága okozza a gondot e vonatkozásban. A nassolásra kitűnő ezért a sajt, vagy a gyümölcsök.

A fogak ellenőrzése évente két alkalommal ideális.
A fluoridpótlás kérdéséről a gyermekorvossal vagy a fogorvossal tanácsos konzultálni a pótlás megkezdése előtt. Az alapelv az, hogy a caries a tejfogak és a végleges fogak esetében is jobbára megelőzhető. Mind a tabletták, a cseppek, oldatok, gélek, lakkok, a fluoridos fogkrém egyaránt alkalmas a megelőzésre. Miután azonban több készítmény is beszerezhető, fonots szempont a túladagolás kivédése is.

A tények:

a hét hónapos kor – az első tejfog megjelenése – után alkalmazott fluoridos fogkrém megfelelő védelme biztosít, a túladagolás veszély nélkül. A fluoridtabletták létjogosultságát a túlzott kockázat adja ( pl. tartós cumizás, cukros italok állandó szopogatása). Gondot okozhat ugyanakkor, hogy a tablettát szedő gyermekek a fogkrémből is kisebb-nagyobb mennyiséget lenyelhetnek, így változó mennyiségű fluorid kerülhet a szervezetbe.

Ahol az ivóvíz fluoridtartalma 0.3 mg/l alatt van – indokolt lehet a belsőleges fluoridbevitel: ez lehet tbl. idősebb gyermekeknél fluorozott konyhasó – csecsemőknél a túlzott sózás nem megengedhető.


Dr. Pátri László szerző
Dr. Pátri László

házi gyermekorvos, szakfelügyelő főorvos. Pécsett, az Uránvárosban dolgozom házi gyermekorvosként. A PTE mentoraként veszek részt orvostanhallgatók, illetve rezidensek oktatásában, vizsgáztatásában. Az egyetemen német hallgatók kommunikáció tantárgyánál gyakorlatvezető vagyok. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete alelnökeként tevékenykedem a küldöttek bizalmából. Szívesen írok, praxisom honlapja 2013-ban lesz ötödik esztendős. Feleségem szintén orvos, három életrevaló gyermekem van.