Fejtetvesség

2013.2 Dr. Benedek László tetvesség

Első orvosi munkanapomat töltöttem egy alföldi kórházban, amikor az egyik kórterembe lépve, egy szorgos nővérke hatalmas hajfonatokat vágott le egy csöndesen síró 6 éves forma kislány fejéről, majd azokat a mosdóba dobta. Megrökönyödve érdeklődtem, majd a nővérke felszólítására felvettem egy maréknyi hajat a mosdóból. Hát nem tudtam megszámlálni a kis rovarokat, melyekkel addig személyesen nem találkoztam. Ők voltak a fejtetvek, melyeket ilyen számban azóta sem láttam, de azt el tudtam képzelni, hány ilyen tetű lehet otthon lévő 6 testvérének a hajában.


Ezek az apró rovarok kifejezetten minket, embereket preferálnak. Tudni kell, hogy betegséget nem terjesztenek, azonban a vérszívást követően kialakuló viszkető fejbőr nyugtalanná teszi a gyermeket, folyamatos vakarózást indukálva. Ritkán az is előfordul, hogy a fejtetvek más szőrzetünkben is megjelennek. Nem közismert, hogy képesek színükkel a mi hajszínünket utánozva rejtőzködni. Elsősorban az óvodás, kisiskolás korú gyermekek érintettek a fejtetvesség terjedésében, ami érthető, hiszen ők azok, akik összedugják kis buksijukat, terjesztve ezzel a rovarokat. Különösen érdemes ezzel most foglalkoznunk, amikor a nyaralásból esetleg apró társakkal tér vissza néhány gyermek. Fontos tehát, hogy rendszeresen nézzük át hajukat, keresve benne a 2-4 mm-s tetveket, vagy az 1mm-s általuk a haj tövére lerakott petéket. Utóbbiak világosabb színűek, a hajszálról nehezen eltávolíthatóak. Belőlük 15-18 nap alatt kifejlett tetvek lesznek, melyek napi átlagosan 100 petét raknak le, szorosan odaragasztva hajszálainkhoz. A fejtetvek, az emberi vér napi 5-10 alkalommal történő szívásával tartják fenn magukat. Érdekes, hogy a vérszívást csak 10-20 perc után vesszük észre, mert a tetű nyálával érzésteleníti fejbőrünket. Egyébként előszeretettel tartózkodnak a tarkó és a fül mögötti területen.

Kezelésükre számos szer beszerezhető a patikákban, ugyanakkor vannak, akik más praktikákat használnak, mint az ecet, és különböző olajok. Fontos azonban ezek eredményét ellenőrizni és mindent megtenni az újabb fertőzés megelőzésére. A tetű ma már bárki hajában megjelenhet, de ez a tény nem jelzi a hygiéne hiányát. Tetvet szerezni nem szégyen, de tetvesnek lenni, már igen.


Dr. Benedek László szerző
Dr. Benedek László

A gyermekalapellátásban 1974 óta dolgozom. Mindig érdekeltek a közélet kérdései. Így lettem a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja. A praxis jog, a praxis alap, utánpótlásunk kérdései mellett az egészségnevelés foglalkoztat leginkább. Utóbbi keretein belül lakóhelyemen, Százhalombattán, de bármely más fórumon minden lehetőséget megragadok, hogy eljuttassam a szülőkhöz azokat az információkat, melyekkel felvértezve egészségesebb generációkat nevelhetünk.