A Meningococcus okozta megbetegedésről

2016.1 Dr. Pátri László bőrvérzés, Meningococcus, védőoltás

A Meningococcus baktérium életveszélyes megbetegedéseket, agyhártyagyulladást és vérmérgezést egyaránt okozhat. Tekintettel arra, hogy védőoltás is rendelkezésre áll, elengedhetetlen, hogy minden családban foglalkozzunk e kérdéssel.


TALÁLKOZÁS A BAKTÉRIUMMAL:Az életveszélyes fertőzés kórokozója a, a meningococcus C baktérium elsősorban az orr illetve a torok nyálkahártyáján szaporodik, s cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszögés, csók). terhed emberről emberre. Miután a baktérium élettelen közegben hamar elpusztul, pl. uszodai terjedéstől indokolatlan tartani. Sokszor akár hónapok is eltelhetnek anélkül, hogy betegség alakulna ki – ezt hordozó állapotnak nevezzük. Betegség akkor alakul ki, ha a baktérium a védőkezeési vonalakat áttörve bejut a keringésbe, s eléri az idegrendszert is.Miután ebben a banális betegségek is besegítenek, nem csoda, hogy a betegség ősztől tavaszig szokott halmozódni. A CSECSEMŐK: A csecsemők és kisdedek 5 éves korig fokozottan veszélyeztetettek, akárcsak a zárt közösségekben tartózkodók (iskola, szórakozóhelyek) MIKOR KELL MENINGITISRE GONDOLNI? A betegség kezdeti tünetei általában nem jellegzetesek, hasonlítanak az influenza tüneteihez, így hűléses időszakban nem könnyű rögtön felismerni. EZ AZONBAN SÚLYOS, ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ BETEGSÉG, GYORSAN, AKÁR ÓRÁK ALATT IS KERINGÉSI ELÉGTELENSÉGBE TORKOLLHAT. A KORAI FELISMERÉS AZONBAN DÖNTŐ JELENTŐSÉGŰ. A TÜNETEK CSECSEMŐKNÉL: LÁZ, ESETLEG HIDEG VÉGTAGOKKAL, HÁNYÁS VAGY AZ ÉTEL VISSZAUTASÍTÁSA, PETYHÜDT IZOMZAT, NYUGTALANSÁG, FOKOZOTT INGERLÉKENYSÉG, SÁPADT, FOLTOS BŐR, ÜRES TEKINTET, NEHÉZ ÉBRESZTHETŐSÉG, FEJ HÁTRAHAJLIK, HÁT ÍVBEN MEGHAJLIK, MAGAS HANGÚ SÍRÁS, GYERMEKEK ÉS FELNŐTTEK: LÁZ, ESETLEG HIDEG VÉGTAGOKKAL, HÁNYÁS, ESETLEG HASMENÉS, SÚLYOS FEJFÁJÁS, TARKÓKÖTÖTTSÉG, FÉNYKERÜLÉS, IZÜLETI VAGY IZOMFÁJDALOM, ALUSZÉKONYSÁG, SZÉDÜLÉS, ZAVAR, DEZORIENTÁLTSÁG. Természetesen az összes tünet nem mindig észlelhető!Gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A baktérium azonban nem mindig okoz agyhártyagyulladást. A keringésbe jutva vérmérgezést, sepsist okozhat. A szervezetbe került baktériumok gyorsan szaporodnak, az általuk termelt mérgező anyagokna hajszálerek elzárása utján súlyos szervi károsodásokat okoznak ( máj, vese, mellékvese). A bőr vérellátása is romlik,vérnyomás esik, vizeletürítés megszűnik. A testen bárhol bőrvérzések jelenhetnek meg. ha ezekre üvegpoharat nyomunk, az elváltozás nem tűnik el – szemben pl. rovarcsípésekkel. BŐRVÉRZÉS ESETÉN AZONNAL ORVOSHOZ KELL FORDULNI!!! A BETEGSÉG KEZELÉSE, KIMENETELE: A hatékony kezelés központi eleme a kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikum adása. Azonban a gyanú felmerülése pillanatában el kell kezdeni antibiotikum adását.Gyakori sajnos a halálozás, főként s szepszissel járó formákban. Máskor a gyógyulás nem tökéletes, un. maradványtünetek (agykárosodás, epilepszia, látás, halláscsökkenés – vesztés, bőrelhalás, esetleg amputáció) maradnak fenn. MEGELŐZÉS: Az egyetlen hatékony eszköz a védőoltás. Ezekről külön összefoglaló tájékoztató olvasható honlapunkon.


Dr. Pátri László szerző
Dr. Pátri László

házi gyermekorvos, szakfelügyelő főorvos. Pécsett, az Uránvárosban dolgozom házi gyermekorvosként. A PTE mentoraként veszek részt orvostanhallgatók, illetve rezidensek oktatásában, vizsgáztatásában. Az egyetemen német hallgatók kommunikáció tantárgyánál gyakorlatvezető vagyok. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete alelnökeként tevékenykedem a küldöttek bizalmából. Szívesen írok, praxisom honlapja 2013-ban lesz ötödik esztendős. Feleségem szintén orvos, három életrevaló gyermekem van.