A kéz-láb száj betegségről

2018.1 Dr. Pető Gabriella kéz-láb-száj

Ki ne hallott volna erről a néha lázzal járó kiütéses betegségről? Lehet-e vele a közösséget látogatni?


Az elnevezés a tünetek főbb megjelenési helyeire utal: a kézen (tenyereken), lábon(talpakon, bokán) és a szájban (szájnyálkahártyán és a száj körül) megjelenő hólyagos elváltozások összefoglaló neve.
Kórokozója: az ún. Enterovírusok közé tartozó Coxsackie A6vírusa, de más alfajok is okozhatják a betegséget. Cseppfertőzéssel terjed elsősorban.
A kisgyermek egészségesen fekszik le és másnap reggel kiütésekkel a testén ébred- elsősorban a korábban említett a területeken-, lázas, rossz a közérzete.
Míg korábban ez a vírus elsősorban az óvodás korosztályt betegítette meg, manapság azt látjuk, hogy a nagyobb gyermekek, sőt a felnőttek is könnyen elkaphatják.
Néhány nap (5-7) alatt spontán gyógyul, különösebb kezelést alap esetben nem igényel. Akkor van gond, ha a szájban lévő fájdalmas hólyagok miatt a gyermek nem eszik, sőt nem is iszik, könnyen kiszáradhat emiatt. A hólyagok nem csak a szájban lehetnek fájdalmasak, hanem a kezeken és a lábakon is. A közérzetet a fájdalom erősen befolyásolja.
Kezelés: a fájdalom csillapítása szükség esetén, elesettség-bágyadtság mellett a lázcsillapítás elengedhetetlen. A bő folyadékfogyasztásra ügyelni kell! Nagy kiterjedés, elesettség esetén vírus ellenes terápia szóba jön.
Amíg a hólyagok láthatóak, a gyermek közösségbe nem mehet!
Az újrafertőződés nem ritka!Dr. Pető Gabriella szerző
Dr. Pető Gabriella

1995-ben diplomáztam a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Rövid belgyógyászati kitérő után kezdtem el dolgozni gyermekgyógyászként a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban, majd 2002-től a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztályán. Innen szakvizsgáztam 2003-ban. 2005-től házi gyermekorvosként dolgozom Tiszaújvárosban. 2007-ben jogi szakoklevelet szereztem a Miskolci Egyetem Jogi Karán. 2005-től vagyok tagja a HGYE-nek, 2008-tól először a szakmai bizottsági tagjaként, majd 2012-től Vezetőségi Tagként tevékenykedem a HGYE Vezetőségében.