A fürdetőkrém használata helyesen

2014.1 Dr. Szédely Nikolett fürdetés

Kedves Szülők!

Jelen szelvényünkben az Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. nevezetű fürdető kenőcs helyes használatáról szólunk. A téma aktualitását az adja, hogy a Bethesda Gyermekkórházban megszaporodott a fürdető kenőcs helytelen használatából eredő égési sérült csecsemők és kisdedek száma.


Az újszülött bőre éretlen, érzékeny, sérülékeny, s lezajlik az első hámlás is. Kéthónapos életkorig mindenképpen a patikai fürdető kenőcs ajánlott (latin nevét lásd előbb), ez nem is lehet kérdéses. A félreértés az alkalmazás módját érinti. Nem lehet elvárni egy kenőcstől azt, hogy a vízben egyenletesen eloszlódjon. Habzást is hiába várunk, nem fog habzani. De nincs is erre szükség. Nincs semmi hátrány abból, ha csomókban úszik a fürdővíz tetején, látványnak ugyan nem szép a fürdővíz az úszó fehér foszlányok miatt, de úgysem az a lényeg, hanem a cél, amiért a fürdető kenőcsöt használjuk. A cél pedig a puha, bársonyos bőr. Vannak, akik az esztétikumra építenek, ezért az internetet böngészik és olyan alkalmazási tippet keresnek, amellyel folyékonnyá és így tetszetősebbé tehető a kenőcs. Sokáig nem is kell keresgélni, ötletből nincs hiány: számos internetes oldal javasolja, hogy oldjuk fel forró vízben vagy forrósítsuk fel mikrohullámú sütőben és úgy tegyük a fürdővízbe a fürdető kenőcsöt. VIGYÁZAT! Ez komoly égési sérülés veszélyét hordozza magában! A Bethesdába került égési sérülést szenvedett gyermekek többsége is ezen okból sérült meg és szerzett maradandó égési sebet!

Felejtsük el ezeket a téves olvasztó praktikákat, alkalmazzuk helyesen a fürdető kenőcsöt. A javasolt és helyes alkalmazási mód pedig a következő:

1. amennyiben tégelyben van a fürdető kenőcs, akkor a higiénikusság megőrzése érdekében először is kezet kell mosnunk, mielőtt a tégelybe nyúlunk (tubusos kiszerelés esetén nem az összes kenőcsbe nyúlunk, csak az aktuálisan kinyomottba, ezért a higiénikusság fenntartása ezen kiszerelésnél könnyebb)

2. alapvető, hogy ne lehűtött, megkeményedett, hanem szobahőmérsékleten tartott fürdető kenőcsöt használjunk

3. a gyermeket tegyük bele a megfelelő hőmérsékletű fürdővízbe

4. a szobahőmérsékletű fürdető kenőcsöt két tenyerünk között dörzsöljük szét, mely mozdulatsor során a kenőcs átveszi a testhőmérsékletünket, majd óvatos, gyengéd, nyugalmat árasztó mozdulatokkal kenjük rá a gyermekre (a fejére is használhatjuk nyugodtan)

5. mossuk le vízzel a kenőcsöt, de egyáltalán nem kell törekedni a teljes kenőcsmentességre az Unguentum hydrophilicum nonionicum ugyanis testápoló is

VIGYÁZAT: a bekent gyermek csúszik, fokozottan kell ügyelni a balesetveszélyre!

Óvjuk gyermekeinket!