A bölcsőhalálról

2015.1 Dr. Pátri László bölcsőhalál

A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma ( SIDS, sudden infant death syndrome) természetszerűleg aggodalmat vált ki sokunkban. Egy évnél fiatalabb csecsemőknél jelentkezhet, akiket minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találnak kiságyukban.Ilyenkor értelemszerűleg körültekintő vizsgálatokra kerül sor, azonban sem a szülőktől nyert adatokból, sem a részletes helyszíni vizsgálatból, sem pedig a kórbonctani, igazságügyi orvostani boncolásból nem azonosítható be konkrét halálok.


Számos kutatás ellenére a pontos okot nem ismerjük, de genetikai, magatartási, környzeti tényezőkkel egyaránt összefügghet.

Kik veszélyeztettek?

Nem: Fiú csecsemőknél gyakrabban fordul elő, mint lányoknál (60-40%).

Születési súly: alacsony

Életkor: elsősorban a 2-4 hónap közötti csecsemők

Napszak: többnyire az éjszakai órák

Szezonalitás: általában az őszi-téli időszak

Ágy: puha, süppedős. Szülővel közös ágyban alvás.

Fektetés: hason

Öltöztetés: túlöltöztetés

Szociális helyzet: előnytelen szociális körülmények

Dohányzás: szülő várandóság alatt és születés után

Hogyan alakul ki a tragédia?

Kimutatták, hogy az agyban lévő légzőközpont fejletlenebb,az alvás-ébrenlét szabályozás zavart, akárcsak sokszor a hő- illetve a szívritmus szabályozás is. A hason fektetett, illetve a szüleivel egy ágyban alvó gyermek számára kevesebb friss levegő jut. Miért? Ilyenkor az orr és az ágy között csak kis tér van, ahol kilélegzett elhasznált levegő koncentrálódik, és a kisbaba azt lélegzi be ismét.. Ezért mind több szén-dioxidot lélegezik be, ez pedig jelen esetben légzésleállást okozhat. A fektetéssel összefüggő további kérdés, hogy az egy ágyban való alvás másik veszélye lehet, hogy a szülő könnyebben összenyomhatja gyermekét.

Hogyan előzhetjük meg a hirtelen csecsemőhalált?

Ha a családunkban már előfordult a bölcsőhalál, vagy fokozott rizikóval rendelkezünk (pl. gépi lélegeztetés), házi gyermekorvosunkkal konzultációra van szükség.

Mit tegyünk?

1. Fektessük mindig a hátára a gyermeket, hason csak nappal. kizárólag felügyelettel.

2. A baba kemény felületen feküdjön, például a kiságy matracán, amelyre csak egy lepedőt tegyünk.

3. Egy szobában aludjon velünk a baba, de ne egy ágyban. A baba ne aludjon a felnőtt ágyban, a kanapén, a széken, vagy bármi más helyen egyedül.

4. Ne helyezzünk a kiságyba párnákat, paplanokat, birkabőrt vagy takarókat, amelyekbe bele tud tekeredni.

5. A dohányzás mind várandóság alatt, mind csecsemőkorban kerülendő, mert ez a bölcsőhalál fontos kockázati tényezője. Ez a kockázat még magasabb egy ágyban alvás esetén.

6. Ne öltöztessük túl a babát.


Dr. Pátri László szerző
Dr. Pátri László

házi gyermekorvos, szakfelügyelő főorvos. Pécsett, az Uránvárosban dolgozom házi gyermekorvosként. A PTE mentoraként veszek részt orvostanhallgatók, illetve rezidensek oktatásában, vizsgáztatásában. Az egyetemen német hallgatók kommunikáció tantárgyánál gyakorlatvezető vagyok. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete alelnökeként tevékenykedem a küldöttek bizalmából. Szívesen írok, praxisom honlapja 2013-ban lesz ötödik esztendős. Feleségem szintén orvos, három életrevaló gyermekem van.